warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!

У Лановичах досі є старий польський цвинтар з 1817 року, на якому досі є надгробки, важливі для пам’яті польської культури. Одна з них — надгробна плита Станіслава Кошовського, власника Ланович, депутата Конституційного сейму у Відні та Кромерижі. У місцевій традиції збереглися усні перекази про те, що Станіслав Кошовський організував великий загін, що складався з жителів Ланович, і на його чолі вирушив на допомогу території Польського королівства в 1863 році. Загін брав участь у численних боях, і після падіння Січневого повстання лише кілька людей повернулися до Ланович, решта віддали життя за батьківщину. На цвинтарі також похований інший власник села Микола Терлецький, маловідомий польський шляхтич, та кілька священиків: А. Зембінський, М. Куцала, Я. Зих. На жаль, більшість розташованих тут могил зруйновано. Серед кущів і бур’янів, ще можна знайти могили та фрагменти зруйнованих пам’ятників. На початку травня розпочалися роботи з прибирання, метою яких є очищення території кладовища від кущів і бурянів, які знищують залишки історичних надгробків.

Ці роботи проводяться завдяки фінансуванню Канцелярії Прем’єр-міністра Республіки Польща в рамках конкурсу «Полонія та поляки за кордоном». Завдяки їх підтримці придбано косарки та іншу техніку, щоб це важливе місце в нашому місті було чистим.

 

„Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów RP w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2021”

loading
×